مرزه | مرجع گیاهان دارویی معجزه گر
149 روز پیش
بازدید 243 بدون دیدگاه

خواص آنغوزه ؛گیاه دارویی مفید برای درمان آسم و تنگی نفس

آنغوزه(Asafoetida ) با نام علمی (Ferula Assafoetida) شیرابه سفید رنگی است که از تیغ زدن و بریدن ریشه یا پایین ساقه گیاه انگدان یا انجدان به دست می آید. این گیاه در زمین های ماسه ای خشک، بایر و گرم می روید و بومی ایران و افغانستان می باشد.انگدان گیاهی است چند ساله با ساقه ای توخالی و خشن که بلندی آن به دو متر می رسد. ریشه آن راست، ضخیم و گوشتی است. برگ های آن بدون دمبرگ، دندانه دار و بزرگ به طول تقریبی نیم متر می باشد. گل های آنغوزه زردرنگ و گل آذین است. میوه آن دو فندقه ای، بیضی شکل و با سطحی صاف می باشد. برای به دست آوردن آنغوزه، معمولا در اوایل بهار اطراف ساقه گیاه را گود کرده و بالای ریشه را به خوبی پاک و تمیز نموده و شستشو می دهند و سپس با برگ پر کرده و روى أن خاک می ریزند. بعد از تقریب چهل روز از بهار گذشته ساقه را از حد ریشه قطع می کنند، شیره سفید رنگی از آن خارج می شود که کم کم در مجاورت هوا غليظ شده و خشک می شود. البته بعدا ریشه را به دفعات از قسمت های پایین تر قطع کرده و شیره آن را جمع آوری می کنند. آنغوزه دارای طعمی گس و تلخ و بویی بسیار متعفن و تند می باشد.

انواع آنغوزه در بازار

آنغوزه به دو صورت در بازار عرضه می شود.

1- نوع تمیز و بدون خار و خاشاک که به آن آنغوزه اشکی می گویند و بسیار مرغوب است. رنگ آن زرد مایل به قرمز بوده و به اندازه خود و درشت تر از آن می باشد.

2- نوع مخلوط شده با خار و خاشاک و شن که به نام آنغوزه توده ای معروف است رنگ آن قرمز قهوه ای و خاکستری قهوه ای میباشد.

ترکیبات شیمیایی

آنغوزه حدودا دارای ۶٪ رزین، ۲۰٪ صمغ، ۵٪ اسانس ( که بیشتر آن ترکیبات سولفوره است)، اسید فرولیک ferulic Acid، از ارزینو تانل Asaresinotannol آزولین Azulene، موسیلاژ، باسورين Bassorine و وانیلین Vaniline است.

اشکال طبی آنغوزه

پودر آنغوزه: آنغوزه را خشک کرده و سپس در آسیاب برقی بریزید تا به صورت پودر در آید.

شیر آنغوزه: مقدار ۳ گرم پودر آنغوزه را با نصف لیوان آب مخلوط کنید تا مثل شیر شود این شیر برای برطرف کردن تشنج و هیستری بسیارمفید است.

تنتور آنغوزه: ۱۰۰ گرم پودر آنغوزه را در نیم لیتر الكل طبی ۵۰ درجه ریخته و برای مدت دو هفته بگذارید بماند و هر روزه آن را به هم بزنید و تکان دهید. بعد از این مدت آن را صاف کرده و در شیشه دربسته نگهداری کنید. مقدار مصرف این تنتور ۱۰ قطره سه بار در روز است.

قرص آنغوزه: پودر آنغوزه را با عصاره کاهو مخلوط کرده و به صورت قرص در می آورند مقدار مصرف آن یک قرص ۰/۲ گرمی سه بار در روز است.

دم کرده انجدان: یک قاشق چایخوری از برگ و ریشه این گیاه دارویی را در یک لیوان آب جوش ریخته و بگذارید به مدت یک ربع ساعت بماند سپس آن را صاف کنید. مقدار مصرف آن یک فنجان سه بار در روز است. این دم کرده برای برطرف کردن دردهای عادات ماهیانه و تقویت قلب مفید است.

دم کرده ریشه انجدان: یک قاشق سوپخوری از ریشه خردشده انجدان را در یک لیوان آب جوش ریخته و برای مدت یک ربع ساعت بگذارید دم بکشد. این دم کرده برای تصفیه خون و رفع مسمومیت حاصله از الکل و سیگار بسیار مفید است. مقدار مصرف آن سه فنجان سه بار در روز می باشد.

جوشانده: سه قاشق سوپخوری ریشه انجدان را در سه لیتر آب سرد به مدت یک ساعت خیس کنید و سپس آن را برای مدت ده دقیقه بگذارید بجوشد و بعد آن را صاف کرده و در وان حمام بریزید و به آن آب گرم اضافه کرده و در آن استراحت کنید. این حمام برای رفع بیماری های پوستی مفید است.

روغن آنغوزه: مقداری پودر آنغوزه را در روغن زیتون ریخته و بگذارید به آرامی برای نیم ساعت بجوشد.

خواص طبی آنغوزه

از نظر طب قدیم ایران خیلی گرم و خشک بوده و دارای خواص زیر می باشد:

١. کرم معده و روده را از بین می برد.

۲. عادت ماهانه را تنظیم می کند.

3. برطرف کننده آسم و تنگی نفس می باشد.

4.یبوست را برطرف می کنند.

5.ضدتشنج است.

6.بیماری های عصبی را تسکین می دهد.

۷. آنغوزه را به غذای اسب ها اضافه می کنند تا آنها را رام و اهلی سازند.

8. برای برطرف کردن صرع در کودکان مفید است.

9. در صورتی که روی دندان کرم خورده گذاشته شود درد دندان را برطرف می کند.

10.برای برطرف کردن اختلال حرکتی اندام های بدن، این قسمت ها و همچنین ستون فقرات را با تنتور آنغوزه ماساژ دهید.

11. اگر اعضای مختلف بدن ضعیف شده از آنغوزه استفاده کنید.

۱۲- برای برطرف کردن زنگ زدن گوش، مقداری از آنغوزه را با روغن زیتون جوشانده و سپس چند قطره از آن را در گوش بریزید.

۱۳. ادرار آور است.

۱۴- برای تقویت نیروی جنسی روغن آن را در محل آلت تناسلی بمالید.

۱۵. ضماد آن را اگر برسر بگذارید از ریزش مو جلوگیری میکند.

۱۶. برای برطرف کردن میگرن در روز سه فنجان از جوشانده ریشه انجدان را مبل کنید.

۱۷.برای رفع دردهای رماتیسمی هرروز از جوشانده ریشه انجدان بنوشید.

18.نفخ و گاز شکم را برطرف می کنند. بدین منظور ده قطره از تنتور ریشه انجدان را در آب ریخته و بعد از غذا بنوشید.

مضرات آنغوزه

آنغوزه چون گرم است استفاده زیاد از آن برای کبد مضر بوده و بهتر است آن را با آنیسون، و زرشک و با انار خورد.

زنان باردار و شیرده نباید آن را مصرف کنند. ضمنا استفاده درازمدت از آن ممکن است باعث سرگیجه و تهوع شود که در این صورت مصرف آن را باید فورا قطع کرد.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *